Are you madabout kit cars      
 "We've Got Kit Cars Covered" Information about Madabout-Kitcars.com Contact Madabout-Kitcars.com         Home of UK kit cars - madabout-kitcars.com Various kit car write ups All the latest kit car news Kit car related and general discussion

Search
Manufacturers
Kit Cars
Kit Car Data sheets
Picture Gallery
SVA Knowledgebase
Clubs & Communities
Build cost estimator
Kit cars for sale
Knowledge Base 
KitcarUSA.com
Classic-Kitcars.com
 

Go Back   Madabout Kitcars Forum > Mad Build Area > Vintage and Classic Roadster Kit Car Builds

Vintage and Classic Roadster Kit Car Builds For Vintage and Classic era kit cars. Post your build reports, problems and progress here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #161  
Old Yesterday, 13:34
Mister Towed's Avatar
Mister Towed Mister Towed is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5,070
Mister Towed is on a distinguished road
Default

So, ten minutes of reading about resistors and I'm ready to electrocute myself, if only I knew how.

This is about the simplest explanation of how resistors affect voltage I could find and I still have no idea what they're talking about -

http://www.learningaboutelectronics....-resistors.php

I'm so glad I decided to run a (nominally) zero resistance wire to my coil and give it 12 volts under all conditions.

The reason I've got myself in a tizzy about this is that when my midget developed a misfire I noticed that the coil was getting red hot, so replaced it with a non-ballast 12v one as I didn't realise I had a ballast resistor in the circuit.

First run out after fitting it the misfire had gone and the car ran fine suggesting the old coil was on the way out, but at the end of a 30 mile trip to the coast the engine conked out as I pulled on to my driveway and wouldn't restart.

After a bit of investigation I replaced the coil with a ballast coil but still no spark, then I took out the fancy electronic ignition module and put the points back in and it ran. A bit of research revealed that the electronic ignition module probably failed because of the wrong voltage going to it.

By then I had already committed to electronic ignition on my Speedster's engine and I don't want to burn it out by under or overpowering it. At least now I know that it's connected in accordance with the manufacturer's instructions so it shouldn't fail.

Fingers crossed.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (1 members and 3 guests)
jcole1960
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +0. The time now is 11:33.

copyright madabout-kitcars.com 2000-2020
terms and conditions | privacy policy