Are you madabout kit cars      
 "We've Got Kit Cars Covered" Information about Madabout-Kitcars.com Contact Madabout-Kitcars.com         Home of UK kit cars - madabout-kitcars.com Various kit car write ups All the latest kit car news Kit car related and general discussion

Search
Manufacturers
Kit Cars
Kit Car Data sheets
Picture Gallery
SVA Knowledgebase
Clubs & Communities
Build cost estimator
Kit cars for sale
Knowledge Base 
KitcarUSA.com
Classic-Kitcars.com
 

Go Back   Madabout Kitcars Forum > Mad Build Area > Marlin 5exi builds

Marlin 5exi builds Calling all you sexi builders....sorry 5exi builders, show us your progress.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 5th May 2014, 23:41
JONORacing's Avatar
JONORacing JONORacing is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Swindon
Posts: 42
JONORacing is on a distinguished road
Default K20A2 Coolant System

Hi All,

I've been trying to find some pictures to see how the coolant system is done on a K20 exi as I am having problems with air locks but with no luck. I have no heater so a loop pipe has been fitted with an outlet to return fluid back to the bottle so it can circulate. However I have a feeling this maybe the main problem as at idle it works fine however as soon as the rpm increases the the flow stops and then it starts sucking coolant. I only found out it was actually sucking the fluid back after changing the bottle to different one, thinking the Rover unit was causing the issue. I can take the loop off and cap the heater feed but I'm just wondering how the road ones are done with regards the return to the bottle and circulation as may give that a go whilst making a mess draining the system.

Cheers Jono
Reply With Quote
Available from eBay
  #2  
Old 11th May 2014, 17:09
Ric H Ric H is offline
Senior Member
Enthusiast
 
Join Date: Sep 2006
Location: Cheshire
Posts: 184
Ric H is on a distinguished road
Default

I had a similar problem getting mine to work. I had taken a breather vent from the outlet casting on the cylinder head (connection that used to go to the injector heater - which I can do without) to the bottle. Like you , I found at idle it worked fine and squirted coolant into the bottle. Revs up, it sucked air back, which then collected in the radiator and airlocked it. I fixed it by putting a dip pipe into the breather connection on the bottle, so when it sucks back it sucks coolant instead of air. A bit of a hack, but it's worked fine ever since.

Richard

EDIT - here's a link to the thread at the time when I was trying to fix mine:
http://www.madabout-kitcars.com/foru...ead.php?t=1411
Reply With Quote
  #3  
Old 13th May 2014, 10:17
JONORacing's Avatar
JONORacing JONORacing is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Swindon
Posts: 42
JONORacing is on a distinguished road
Default

Thanks for the reply. When I changed the bottle, thinking this was the issue, I used a round one from an Audi A3 which has some fancy return system inside the bottle, like a dip pipe & this is when I found out it was still sucking. My return was on the heater side so I have blanked that off and have now removed the breather vent and done like you have which now works fine. Mine doesn't even suck, and took a long time before it started to circulate but once it built pressure it worked fine. The real test will be on Thursday when I do a shakedown.

Jono
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +0. The time now is 17:18.

copyright madabout-kitcars.com 2000-2020
terms and conditions | privacy policy